24 Kasım Öğretmenler Günü:
Eğitim ve Kültür Devrimi İçin Kararlıyız

     Yeni bir 24 Kasım Öğretmenler Gününde aydınlanma devriminin en önemli bileşeni saydığımız cumhuriyetçi eğitim anlayışındaki gerilemelerden kaygı duyuyoruz. İncelikle planlanarak uygulamaya konan, sinsice örgütlenen karşıdevrimin beslediği ölümcül cehaletin, gericiliğin, sevgisizliğin bu kuşatmasını, aydınlanma devrimimizin öğretilerine sarılarak, yaşam sevincini egemen kılarak kaldıracağız.
     Hedefimiz belli: Aklı, bilgiyi, insanca değerleri yücelterek kendinin ve içinde yaşadığı toplumun ayrımında olan; kendinden ve başkalarından korkmayan; öğrendiklerini uygulayan, özgür ve yaratıcı bireyler yetiştirmek. 
     İnsan gücü, kamu değeridir! Devrimci iktidarımızın, bu bilinçle, yurttaşlarımızın etkin katılımıyla tasarlayıp yaşama geçireceği laik eğitim dizgesinde,
  • zihnin özgürleşmesi, eleştirel düşünce ve yaratıcılığın pekişmesi ana ilkedir;
  • merkezinde insan ve kamu çıkarı olan bütünsel, katılımcı ve planlamacı anlayışla hareket edilir;
  • temel eğitim, okulöncesinden başlayarak kesintisiz 13 (1+12) yıldır;
  • yurttaşlar, eğitime erişimde eşit olanaklara sahiptir; anayasa ve yasalarda eşitsizliğe yol açacak hiçbir madde olamaz;
  • düşünsel alanın ve yaşamın her düzleminde bilim ve akıl temel kılınır;
  • eğitim dili Türkçedir;
  • sanat eğitimi, okulöncesinden başlayarak uygulamalarla verilir;
  • eğitimin planlanması, yönetimi ve değerlendirilmesinde başat rol öğretmenindir;
  • eğitimin yürütülmesinde öğretmen ve öğrenci eş ağırlıklı bileşenler olarak merkezdedir;
  • örgün eğitimi çevresiyle bütünleşerek gerçekleştiren okul, yaygın eğitimin de yerleşkesidir;
  • başta öğretmenler olmak üzere örgütlü, sorumlu yurttaşlık özendirilir.
     Cumhuriyet ilkelerini, Türk Devrimini yaşatmayı amaç edinen demokratik kitle örgütleri olarak devrimci eğitim anlayışımızı yaşama geçirmeye kararlıyız. Bu ülkeyi yönetenler ve yönetmeye aday olanlara sesimizi duyurmaya kararlıyız. Düşüncelerimizi iktidara taşıyana dek yılmaksızın çalışacağız, üreteceğiz.
     El ele vererek, yanımıza demokratik kitle örgütlerini, meslek kuruluşlarını, yerel yönetimleri katarak kurup işleteceğimiz eğitim ve kültür evlerinde çocuklara, gençlere, yetişkinlere ulaşacak; yurttaşlarımızı çağın gerektirdiği okuryazarlıkla, sanatla, eğitimle, sporla buluşturacağız. İnsan olmaktan, yurttaş olmaktan kaynaklanan en doğal haklarımızı öğrenerek ve öğreterek eylemli birliktelikle haklarımızı arayacak, bize dayatılan haksızlıklara karşı koyacağız.
     Bu güzel ülkeyi kişisel çıkarları için karartanlara, aklı ve vicdanı tutsak alıp bizi birbirimize kırdıranlara en iyi yanıt güçbirliğimizdir! Aydınlanmayı ve çağdaş uygarlığı sorumluluğu sayan yurttaşlarımızı, örgütlerimizi, kuruluşlarımızı güçbirliğimize katılmaya; kararlılığımızı hep birlikte seslendirmeye çağırıyoruz:
     “Ülkemizin ve yurttaşların esenliği, gönenci, uygarlık yolunda ilerlemesi için; özgür birey, bilinçli yurttaş, demokratik toplum için cumhuriyetimizin başlattığı eğitim ve kültür devrimini sürdürmeye kararlıyız!”


* * *
Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyor; 
laik, aydınlanmacı eğitimden ödün vermeden savaşımlarını sürdüren tüm öğretmenlerimizin 
Öğretmenler Gününü dayanışma duygularımızla kutluyoruz.

KATILIMCI KURULUŞLAR
Bilim ve Ütopya Kooperatifi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesi,
Dil Derneği, Toplumsal Dayanışma Gönüllüleri Derneği, Tüm Öğretim Elemanları Derneği, Ulusal Eğitim Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Ankara Şubesi