Okuryazarlık Çalıştayı 17 Ekim 2014'te Yapıldı

      Okuryazarlığı, demokrasinin ve yurttaşlık bilincinin temeli olarak tartışmaya açmak; okumaz-yazmazlığın demokratik bir düzen ve ülke gönencinin önündeki en büyük engel olduğunu göstererek eğitim dizgemizdeki sorunları giderecek somut, uygulanabilir çözümler üretmek amacıyla bir araya gelen demokratik kitle örgütlerinin düzenlediği Okuryazarlık "Okuryazarlık" mıdır? başlıklı çalıştay, 17 Ekim 2014'te Ankara'da Türkiye Barolar Birliği'nde yapıldı.

      Bilim ve Ütopya Kooperatifi (BİLKOOP), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Ankara Şubesi, Dil Derneği, Toplumsal Dayanışma Gönüllüleri Derneği (TODAG), Tüm Öğretim Elemanları Derneği (TÜMÖD), Ulusal Eğitim Derneği (UED) ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Ankara Şubesinin birlikte düzenlediği çalıştayın hazırlıklarında Eğitimbilimci Paulo Freire’nin "Okuma-yazma, toplumsal ve kültürel özgürleşmenin önkoşuludur" sözünden esinlenildi. Katılımcılar, bu çalıştayı, cumhuriyetimizin kurucularına ve devrimcilerimize; ülkemize saygın ve özgün bir eğitim dizgesi armağan eden Hüseyin Vasıf Çınar, Mustafa Necati, Reşit Galip, Hasan Âli Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç'a adadılar.
Deniz Demirer
      Okuryazarlığın “Özgür birey için... Bilinçli yurttaş için... Demokratik toplum için...” vurgusuyla sorgulandığı çalıştayda "okuryazarlık"tan beklentiler ve bu doğrultuda yapılacak toplumsal, kültürel, yasal düzenlemeler ile kitle örgütlerinin eylemleri irdelendi.
Yıldırım Kılınçaslan
      ÇYDD Ankara Şubesinin genç üyesi Deniz Demirer'in sunduğu çalıştayın açış konuşmasını, düzenleme kurulu adına Toplumsal Dayanışma Gönüllüleri Derneği Başkanı Yıldırım Kılınçaslan yaptı. Kılınçaslan konuşmasında çalıştayın amaç ve kapsamından söz ederek hazırlık döneminde yürütülen çalışmalara değindi; danışma kurulu üyelerine ve katılımcı kuruluşlara teşekkür etti.
      Çalıştayın "Önderler Oturumu" başlıklı ilk bölümü, iki anlama konuşmasıyla başladı. AÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi Doktora Öğrencisi Funda Demirel konuklara "Mustafa Necati Anlama Konuşması" ile seslenerek cumhuriyet eğitiminin temelini oluşturan devrimci tözü açıkladı. 
Mert Aşkaroğlu
      "Reşit Galip Anlama Konuşması"nı yapan ÇYDD gençlerinden AÜ Hukuk Fakültesi Öğrencisi Mert Aşkaroğlu ise Reşit Galip'in kişiliğinin ve niteliklerinin kendisinde bıraktığı izlere değinerek dinleyicileri duygulandırdı.
Sedat Sever
      Çağrılı konuşmacı AÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sedat Sever sözlerine şöyle başladı: "Bu çalıştayı düzenleyenler soruyorlar: Okuryazarlık 'Okuryazarlık' mıdır? Bu sorunun yanıtı tek sözcük: Hayır!..."
      Sever, UNESCO'nun "okuryazarlık" tanımını verdikten sonra ülkemizdeki okuryazarlık oranlarına ve hükümlü sayılarına değinerek özetle şunları söyledi: "İlkin belleğin beslenmesi gerekir. Duygunun, düşüncenin incelmediği yerde iş kendini şiddete bırakır. Okulöncesinden başlayarak çocukları görsel-işitsel uyaranlarla geleceğe hazırlamak, onların duygu ve düşünce dünyasını varsıllaştırmak hepimizin sorumluluğudur. Unutmayalım ki  bir ülkeyi çocukların düşleri geleceğe taşır!"
Önderler Oturumu
      UED Genel Başkanı Nazım Mutlu’nun yönettiği, yazmanlığını Özlem Kanat Soysal'ın üstlendiği “İktidardayız: Eğitim Politikamız” başlıklı oturumda Prof. Dr. Tülin Oygür (BİLKOOP), Gülsün Kaya (ÇYDD), Figen Çakmakoğlu (Dil Derneği), Nazlı G. Özdil (TODAG), Mustafa Pala (UED), Saim Açıkgöz (UED), Sinan Kayalıgil’den (YKKED) oluşan konuşmacılar, çağdaş ve laik eğitim hedefiyle okulöncesi eğitimden ana-baba eğitimine, öğretmen yetiştirmeden ders kitaplarına, eğitime erişimden okuryazarlık alanlarına dek kapsamlı bir eğitim politikası önererek 13 (1+12) yıllık kesintisiz eğitimin zorunluluğuna dikkat çektiler.
Özlem Kanat Soysal
Osman Can Tekin
      Günün "Devrimciler Oturumu" başlıklı ikinci bölümü, AÜ Eğitim Bilimleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Özlem Kanat Soysal'ın yaptığı "Hasan Âli Yücel Anlama Konuşması" ile başladı. Soysal, Hasan Âli'nin Türk Devrimine kazandırdıklarını sıraladığı konuşmasında bu anlayışın günümüz için temel öğreti olduğunu vurguladı. ÇYDD gençlerinden HÜ Kastamonu Tıp Fakültesi Öğrencisi Osman Can Tekin ise yaptığı "İsmail Hakkı Tonguç Anlama Konuşması" ile dinleyicilere Köy Enstitüleri döneminin coşkusunu, soluğunu duyumsattı.

Çiğdem Ülker
      Çağrılı konuşmacı Yazar Çiğdem Ülker, okumanın toplumsal yaşam ve demokratik tutumdaki önemini vurgulayarak başladığı konuşmasını şu sözlerle bitirdi: "Yüzde otuzu çocuk yaşta olan, parlamento seçimlerinde 23 milyona yakın 18 yaşındaki gencin oy kullandığı, 6 milyon çocuğun yoksulluk sınırı altında yaşadığı 77 milyonluk Türkiye’de biz sorumluyuz çocuklarımızın gençlerimizin beyinsel gelişiminden, ülkemizin yarınından! (...) Neredeyse 90 yıldır mücadelesini verdiğimiz aydınlanma savaşında demokratik kitle örgütleri olarak, bir araya gelerek ortak akıl yaratmayı başaran bireyler olarak sorumluyuz!..."
      ÇYDD Ankara Şubesi Başkanı Ayfer Yüksel’in yönettiği, yazmanlığını Nazlı Güzin Özdil'in yaptığı “Demokratik Kitle Örgütlerinin Görevleri, Eylemleri” oturumunun konuşmacıları Prof. Dr. Semih Koray (BİLKOOP), Azmi Kişnişci (ÇYDD), Hülya Küçükaras (Dil Derneği), Gökçen İpek (TODAG), Suay Karaman (TÜMÖD), Aydın Karataş (UED), Alper Akçam (YKKED), Dr. Gülin Onat Bayır (YKKED), demokratik kitle örgütlerinin görevlerini tanımladıktan sonra üyesi oldukları örgütlerin dayanışması ve güçbirliğiyle başlatılmasını önerdikleri çalışmaları ve tasarıları sıraladılar.
Devrimciler Oturumu

      İzlencede adı yer almasına karşın ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel'in sağlık durumundan ötürü katılamadığı bir günlük çalıştay, Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cahit Kavcar’ın günü özetlediği kapanış konuşması ve taslak sonuç bildirgesinin sunulmasıyla kapandı. Çalıştayın sonuç bildirgesi, kasım ayı sonunda kamuoyuna açıklanacak. Çalıştayda yapılan konuşmaların derlendiği çalıştay kitapçığı da yine kasım sonunda yayına hazır duruma getirilecek.
Cebeci Gömütlüğünde devrimcilerimizi andık
      Katılımcılar, çalıştayın ardından 18 Ekim 2014 Cumartesi sabahı Cebeci Gömütlüğünde buluşarak Yazar Işık Kansu ile YKKED üyesi Ali Kınacı Öğretmenimizin kılavuzluğu ve anlatımıyla cumhuriyetimizin kurucuları, Türk Devriminin yapıcıları ve sürdürücüleri Hüseyin Vasıf Çınar, Mustafa Necati, Reşit Galip, Hasan Âli Yücel, İsmail Hakkı Tonguç, Nafi Atuf Kansu, Muammer Aksoy, Uğur Mumcu, Kerim Afşar ve Mustafa Ekmekçi'yi gömütleri başında andılar.
- - - - - - -
Sonuç Bildirgesi için tıklayınız.
*** Çalıştayda yapılan anlama konuşmaları ile çağrılı konuşmacılarımızın seslenişleri, sitemizin "Konuşma" köşesinde yayımlanmıştır.
*** Çalıştayın basındaki izleri "Sesleniş" köşemizde sıralanmıştır.