Bir Film Çektik: Okuryazar(mış)ız!

     Okuryazarlık Çalıştayı Söyleşi Öbeğini oluşturan ÇYDD Ankara Şubesinin gençleri, sokak söyleşilerinden derledikleri kısa filmleri ve bu çalışmaya ilişkin izlenimlerini, 22. Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında Ankara'da 28 Ocak 2015'te gerçekleştirdikleri Bir Film Çektik: Okuryazar(mış)ız! başlıklı söyleşili film gösterimiyle aktardılar.
      Gençlerimizin etkinliğini, ÇYDD Ankara Şubesinin gençlerinden Berkant Sezer yazdı. 
* * *
Bir Film Çektik: Okuryazar(mış)ız!
İzleyicilerle Buluştu
Berkant Sezer (Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi)

      17 Ekim 2014’te okuryazarlığın, demokrasi ve yurttaşlık bilincinin temelindeki yerini irdelemek ve okumaz-yazmazlığın ülkemizin içinde bulunduğu durumdan nasıl beslendiğini sorgulamak amacıyla yapılan, güncel sorunlara akılcı çözümler sunan Okuryazarlık Çalıştayının söyleşi öbeğini oluşturan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesinin gençleri, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfının önderliğinde düzenlenen 22. Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında 28 Ocak 2015 Çarşamba günü Çağdaş Sanatlar Merkezinde “Bir Film Çektik: Okurayazar(mış)ız!” başlıklı etkinliği gerçekleştirdiler.
      Bilim ve Ütopya Kooperatifi, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ankara Şubesi, Dil Derneği, Toplumsal Dayanışma Gönüllüleri Derneği, Tüm Öğretim Elemanları Derneği, Ulusal Eğitim Derneği ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Ankara Şubesinin birlikte düzenlediği etkinlikte ÇYDD Ankara Şubesinin gençleri Ebru Apalak, Emrah Karakoç, Gizem Karakoca, Mert Aşkaroğlu, Nazgül Çelik ve Osman Can Tekin sahnedeydi.
      Uzun süreli bir emeğin ürünü olan etkinlik, insan seçimleri ve kararlarının ortaya çıkarabileceği sonuçları düşündürten iki ayrı sorunun, Beethoven'ın 5. Senfonisi eşleğinde perdeye yansımasıyla başladı. Çoğunluğu okuryazar olarak nitelendirilebilecek izleyicilerden oluşan salonda, bu iki soruya verilen yanıtlar ile bu yanıtların tarihteki olası sonuçları, izleyicileri aslında okuryazar olanların her zaman doğru olanı seçemeyebilecekleri gerçeğiyle karşı karşıya getirdi.
     Bu soruların ardından çalıştayın ana sorusu Okuryazarlık "okuryazarlık" mıdır? perdeye yansıdığında gençler sahneye çıkıp kendilerini tanıttılar ve bu sorunun hep gündemde kalacağını vurgulayarak evrensel okuryazarlık tanımları ile ilkelerini aktardılar.
Mert Aşkaroğlu, Emrah Karakoç, Ebru Apalak, Gizem Karakoca, Nazgül Çelik, Osman Can Tekin
      Okuryazarlık Çalıştayında da sıklıkla kendimize dönüp sorduğumuz “Okuryazarlık nedir?” sorusunu; akademisyen, ev kadını, öğrenci, öğretmen, sahaf ya da sokaktan geçen, mesleği ne olursa olsun, onlarca insana yönelten gençler, yanıtları kamerayla kayıt altına almışlar, aradan geçen zamanda düzenlemişler; etkinlik akşamı da sunumlarını yaptılar.
      Söyleşiler sırasında insanlarla neler yaşadıklarını ve paylaştıklarını dinleyicilerle paylaşan gençler, ilk bölümde "okuryazarlık" konulu kısa filmi gösterdikten sonra okuryazarlığın temel öğelerinden biri olan “kitap” kavramını da sorguladılar. Çocukların kitaplara ilişkin düşüncelerinin aktarılmasının ardından salondaki izleyicilere “Kitap dendiğinde aklınıza gelen ilk sözcük nedir?” sorusunu soran gençlere, çok değişik yanıtlar verildi.
      Etkinliğin son bölümünde, okuryazarlığın demokrasiyle ilişkisini sorgulayan gençler, kaydettikleri söyleşilerle her kesimden insanın demokrasi ile okuryazarlık arasındaki ilişkiye yaklaşımlarını gözler önüne serdi. Yine salondaki izleyicilere demokrasi konusundaki düşüncelerini soran gençler, gelen yanıtlar karşısında demokrasinin tanımında bile toplumumuzda ne denli değişik anlayışlar olduğunu bizlere göstermiş oldular.
      Sunum son bulurken Beethoven'ın 7. Senfonisi eşliğinde Mustafa Kemal Atatürk ve Uğur Mumcu’nun okuryazarlık bilinciyle ilgili anı ve tümceleri perdeye yansıdı. Etkinliğin bitiminde ÇYDD Ankara Şubesi Başkanı Ayfer Yüksel ile çalıştayın düzenleme kurulu adına Hülya Küçükaras kısa birer konuşma yaparak duygu ve düşüncelerini aktardılar.

      Çalıştayın son buluşması olan etkinliğin kapanışında katılımcı kuruluşların üyeleri ve oturum konuşmacıları hep birlikte sahneye çıktılar, söyleşi öbeğini oluşturan gençlere armağanlar vererek teşekkür ettiler.
* * *
Etkinlikte sunulan kısa filmler, "Söyleşi" köşemizde yayımlanmıştır. Filmlere erişmek için tıklayınız.